Jag tycker moussaka är väldigt gott. Vanligtvis tillagar jag den med potatis istället för aubergin. Och utan ost i såsen. Det är det absolut inget fel på det, tvärtom jättegott. Den godaste moussakan brukar jag äta på Cypern. Har alltid blivit serverad den med högsta betyg, oavsett restaurang.

Det blir en avstickare denna gång, utan potatis. Det blir med auberginer och ost i såsen. Dessutom med en äggula i såsen. Tips från en cypriot. Aubergin var billigt idag, en krona styck. Otroligt billigt!

 Enklaste sättet att gör en moussaka:

Gör en vanlig köttfärssås, krydda den även med lite kanel

Skär auberginen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dessa på ett bakplåtspapper strö över salt, när du ser att vätskan trängt ut steker du skivorna i smör eller olja ca 1 min på varje sida.

Såsen: 2 msk vetemjöl, fräs mjölet i smör tillsätt 3 dl mjölk, 2 dl riven ost och en äggula. Smaka av med salt.

Nu till ett sätt jag föredrar: Häll i såsen i köttfärssåsen, blanda runt. Har aldrig förstått vitsen med ”först ett lager köttfärssås och sedan sås över detta osv” Varför så? Smakar det bättre?

Smörj en ugnssäker form, bottna med lite av köttfärssåsen lägg på aubergin, sedan sås och fortsätt så. Strö över riven ost. In i ugnen på 225 grader, grädda i den nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Låt moussakan vila 10 minuter innan du serverar.

Servera med en grönsallad, häll över dressingen jag beskrivit i mitt förra blogginlägg.