Att stöta sönder kryddor och örter i en mortel är en gammal goding. Den har använts sedan urminnes tider för att få fram de innersta smakerna. Det har inte alltid funnits kryddburkar att tillgå, en mortel blev därför en riktigt bra uppfinning.

Två goda exempel som tar fram de riktiga fina smakerna när en mortel används är kardemumma och senapsfrö. Kardemumma som stötts i en mortel är en riktig outstanding. Om du bakar kardemummabullar blir det enorm skillnad på smak i jämförelse att tillsätta mald kardemumma från påse eller burk.

Varför mortel?

  • Du kan med egen handkraft pressa och stöta ur smakerna från kryddor eller olika örter. Du får ut mer smak när du mortlar än om du te.x mal några varv med en kryddkvarn eller bara strör ut kryddor från en kryddburk. Vill du komma åt smakerna riktigt ordentligt är morteln det verktyg du ska välja. Det finns, som exempel, ingen pesto som når till samma höjder som när den tillreds i en mortel istället för att göra den med en stavmixer. Det är förstås lite jobbigare. Tror du märker skillnad.
  • När du mortlar örter, tillsätt gärna lite olja. Vitlök är också perfekt att behandla i en mortel.
Vilken mortel är att föredra?
Det finns olika typer av mortlar. Gjutjärn, marmor, granit, trä och kanske ännu fler. Personligen skulle jag börja med att utesluta trä. Trä har en förmåga att efter en tid spricka då materialet diskats många gånger. Mitt förslag är antingen välja keramik, marmor, granit eller gjutjärn. Inte för att jag är expert men jag är jättenöjd med vår granitmortel.
När du väljer mortel så tror jag mycket väl att en billig kan vara nog så bra som en dyr. Välj det material som tilltalar dig mest. Huvudsaken är att den fyller sin funktion.

Har du en mortel använd den ofta! Har du ingen, överväg att köpa en!