Stekt fläsk! Jag är övertygad om att de flesta kan skriva under på att det har en plats i den svenska husmanskosten och husmanskonsten.

Tänkte tipsa om några saker när du lagar middag där fläsk ingår:

Fläsk steks enklast i ugnen. Du slipper hålla på med att vända fläskskivorna i stekpannan och på köpet få spis och även golv nedstänkt av fett. Lägg skivorna i en långpanna eller i en ugnssäker form, kör det i 200 grader. Du ser med ögat när fläsket är färdigstekt. Kort eller lång stektid väljer du själv efter tycke och smak.

Stekt fläsk med löksås. Bryn löken i en stekpanna på medelvärme. Löken i sig innehåller socker men pudra över brunt farinsocker, skonsamt för magen. Löksåsen, kok ihop en sås med mjölk, lite smör och idealmjöl. Späd med fettet som du har i ugnsformen från fläsket tillsätt den stekta löken och fettet som nu finns i stekpannan, häll i lite kinesisk soja om du önskar en brun löksås smaka av med salt och vitpeppar.

Skånsk äggakaka. Tror att man kan dra sig för att tillaga det. Krångligt att hålla på att ”dra ihop smeten” i stekpannan och dessutom vända den på en tallrik och sedan ner i stekpannan igen. Gör det enkelt, istället. Rör ihop smeten till en äggakaka, häll den i en stekpanna, in i ugnen på 200 grader. Håll koll så den steks på ett fint sätt, nagga den ett par gånger under tillagningen. Denna äggakaka smakar lika bra som den som kräver lite mer arbete.

Raggmunk. Varför inte göra en raggmunk i ugnen? Jag har provat det. Blir fantastiskt gott. Dessutom bekvämt. Bara att laga till smeten tillsammans med potatisen och lägga den i en smord form och in ugnen. Kan det bli enklare?

 Prova själv!