Många äter bara matjessill när det är midsommar. Andra äter det aldrig. Min fru och jag äter det oavsett månad på året. Vi har alltid en hink goda filéer i extrakylen från:   

https://www.kladesholmen.se/

Denna matjessill är i vårt tycke den som allra godast och den bästa. Sillen finns även att köpa i färdiga bitar i små förpackningar. Vågar dock lova att en hink med hela filéer håller nästan hur länge som helst. ”Bäst före” är nog en gardering från producenten. ”Ryggen fri” brukar jag kalla det för. Hur som helst, förvarar du matjessillen en lång tid då ska du se till att den ligger i spadet. Inga konstigheter med det, finns ett tråg i hinken som  garanterar detta. Skulle du vilja köpa en hink med hela filéer rekommenderar jag Willys, om det finns en butik i din närhet. Ordinariepriset ligger 30-40 kr under vad andra tar. Men åk inte runt hela din ort för att leta efter en Willysbutik, då kan det gå på ett ut mot andra. Bränslet är dyrt!

Självklart förvar du matjessillen i kylen!

Ibland äter vi den som en klassik matjessill med potatis rödlök, dill, (gräslök) och gräddfil.

En favorit för oss är ändå att äta den på det här sättet:

Kokt färskpotatis….. ja..ja importerad är den i april månad.

Rör ihop gräddfil, hackad dill, delade rädisor, finhackad rödlök och likaledes purjolök(den gröna delen), svartpeppar, salt kan du hopp över,  den får du ”gratis” i fisken. Mosade ägg ska också ner i röran.

Om du vill kan du blanda ner matjessillbitarna i röran eller servera den separat på tallriken. Valet är ditt.

 Konstigare än så är det inte, om du gillar matjessill!