När jag växte upp var det inte alltför ovanligt att det serverades stuvade grönsaker till middag. Ibland serverades även kokt potatis tillsammans med de stuvade grönsakerna. Inte bara stuvning tillsammans med potatis. Korv i någon form var det även på tallriken eller stekt rökt sidfläsk. Traditionen med stuvade grönsaker har jag tagit med mig hemifrån barndomshemmet. 

Ärtor och morötter kom oftast från en konservburk. Konserverade grönsaker var populärt då och det var vad som stod till buds om det inte fanns färska grönsaker.

Idag är det annorlunda, jag vill påstå att grönsakerna i frysdisken i de flesta fall är högkvalitativa. Vet inte ens om det finns konserverade ärtor och morötter, har aldrig funderat på att köpa det.

Stuvade grönsaker

  • En stuvning gjord på smör, mjöl och mjölk. Bara att smälta smör, tillsätta mjöl och en lämplig mängd mjölk
  • Ett knippe färska morötter och frusna gröna ärtor. Dela morötterna och koka någorlunda mjuka i vatten med grovt havssalt. När morötterna är klara dra grytan åt sidan och häll i frusna gröna ärtor, låt stå någon minut.
  • Häll av grönsakerna i durkslag och blanda sedan med stuvningen och smaka av med örtsalt
Wienerkorv
  • Inga större konstigheter. Koka upp vatten dra grytan åt sidan och låt korven ligga i vattnet 10 minuter
Stuvade grönsaker går fort att tillaga och du kan använda precis vilka grönsaker som helst. Det handlar bara om tycke och smak. Wienerkorv är heller inget måste, det finns massor och andra goda korvar.