Kålpudding är gott som alternativ till andra rätter med köttfärs. Frågan är om det måste vara vitkål i kålpudding. Absolut inte! Spetskål eller till och med rödkål fungerar bra. Rödkålspudding är kanske inte så vackert för ögat men rödkålens smak är det inget fel på.

Det går också utmärkt att blanda olika kålsorter. I ett litet hushåll kan det lätt bli så att kålen blir liggande i grönsakslådan om man på vintern inte har turen att hitta lite mindre kålhuvuden. I sammanhanget är ett tips att förvara kålen i en mörk papperspåse. Den håller sig fin väldigt länge.

I vår grönsakslåda låg det både vitkål och savoykål. Då får det bli kålblandning i kålpuddingen. Hälften av varje.

Nu brukar jag inte tillaga kålpudding på det mest vanliga sättet. Det klassiska viset tror jag är att kålen bryns i stekpanna tillsammans med lite lök och att sirap tillsätts i lagom mängd. Sedan varvas kål och köttfärsblandning och att översta lagret består av kål, sedan in i ugnen. Jag gör på det sätt jag fått lära mig av min mor. Tycker det blir väldigt gott. Tror att hon kom på tillagningen i sitt yrkesverksamma liv som kokerska och flyttade hem det till det egna köket och senare lärde ut det när jag frågade:

- Hur gör man kålpudding?

För att hålla sig till sanningen så ingick varken Kikkomnasoja eller buljongtärning i tipset hur kålpudding ska tillagas. Det har jag hittat på. Antingen rätt eller fel med dessa ingredienser, jag tycker om de extra smakerna.

Kålen

  • Dela kålen i lagom bitar för en kålpudding
  • Koka upp i en gryta tillsammans med en buljongtärning och en skvätt Kikkomansoja. Låt kålen mjukna
  • Häll av i durkslag och spola kallt vatten över
Färsen
  • Antingen mager fläskfärs eller blandfärs. Nötfärs tycker jag blir lite torrt i en kålpudding
  • Blanda färsen. I den här färsen blir det örtsalt, svartpeppar, kryddpeppar, HP-sauce, worcestershiresås och en äggula
  • Blanda kålen med färsen, spara lite att lägga som ett täcke över puddingen
  • Smörj en ugnsform, fördela färsen i formen, lägg på ett lager med kål överst
  • Ringla gärna lite maltsirap över kålpuddingen innan den åker in i ugnen. Det ger lite sötma. Behöver inte vara maltsirap, går bra med annan mörk sirap.
  • Tillaga i ugnen, 200 grader, till kålpuddingen känns färdiglagad
  • Självklart ska det vara gräddsås till kålpuddingen
Städa gärna upp bland kålen och gör en kålpudding!