Lammracks är en fantastisk mör och god styckningsdetalj av lamm. Köttet smälter nästan i munnen. Ett lammrack består inte av överdrivet mycket kött så det krävs 2-3 stycken till en portion, självklart beror det på hur stora de är. Antingen kan lammracks tillagas i ett helt stycke för att skäras upp när det är dags för tallriken. Andra alternativet är att dela köttstycket innan tillagning eller att inhandla dem styckevis. Jag delar min lammbit hemma och kör dem styckevis.

Marinad till sex lammracks

  • 1/2 dl Kikkomansoja
  • 2 msk vinäger, har du Sherryvinäger använd gärna det
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk torkad rosmarin och 2 krossade vitlöksklyftor som du mortlar tillsammans
  • Svartpeppar
  • Blanda samman alla ingredienser
  • Använd sedan det klassisk sättet med dubbla plastpåsar, lägg lammracks i plastpåsen, häll i marinaden och låt ligga i kylen över natten eller gärna längre, vänd gärna påsarna när du går förbi kylskåpet
Tillagning
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Bryn lammracksen runt om i ett stekjärn
  • Placera köttet i en smord ugnsform
  • Har du marinad över i påsen kan du hälla det över köttet
  • Tillaga i ugnen ca 15 minuter
  • Temperaturtips: Rosa kött 58 grader, genomstekt 65 grader
  • Låt köttet vila innan det är dags att hugga in
Sötpotatisgratäng
  • Ca 1 kg sötpotatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smulad fetaost
  • 2 nypor torkad timjan
  • 2 nypor chiliflakes
  • Salt
  • Skala och skiva sötpotatisen, du kan skär skivorna ca 0,5 cm tjocka
  • Lägg potatisskivorna i en smord form, varva skivorna som vid en vanlig potatisgratäng
  • Häll på gräddmjölken, som du rört ihop med fetaost och kryddningen, över potatisen
  • Grädda i ugnen på 175 grader i närmare 60 minuter eller tills potatisen känns mjuk
Lättstekt grönkål får bli grönsaker till lammracks och gratängen. Grönkålen steks i samma stekpanna som lammköttet, det blir lite smak från marinaden som extra krydda.

Tips: Sätt först in gratängen i ugnen, när du känner på dig att den har ca 15 minuter kvar för att bli färdig kan du sätta in lammracksen och sänka värmen till 125 grader, innan det speedar du upp ugnen på varmluftsläge Börja med att tillreda gratängen, under den första tiden av tillagningen i ugnen kan du ta dig an det marinerade köttet och börja tillaga det.

Då är det bara att hugga in!