Det tillhör inte vanligheterna att jag lägger kött som ska grillas i någon form av marinad. Inte för att det är fel utan för att jag fördrar att grilla kött som är torrkryddat eller som det ofta kallas att det gnidits in med en rub.

Ibland måste gamla vanor brytas. En marinad som passar till karrékotletter:

Kikkomansoja

Rapsolja

Vinäger

Finriven vitlök

Salt

Svartpeppar

Timjan

Rosmarin

Rivet citronskal och saft från citronen

För att köttet ska möras lite och naturligtvis ta smak är några timmar i marinaden en förutsättning. Innan du lägger köttet på grillen "svampa" gärna av köttet med lite hushållspapper så kolen inte börjar brinna. 

Att köpa färdigmarinerat kött i en plastförpackning tycker jag är en dålig idé. Om jag förstått det rätt så marineras inte köttet av köttindustrin på samma sätt som hemma i köket. Marinaden injiceras i köttet och innehåller väldigt mycket vatten samt ett antal E-nummer.

Färdiga påsar med kryddblandningar till kött som ska grillas finns det ett otal varianter av i butikshyllorna. Ingen bra affär för konsumenten! En påse som väger 35g kostar ca 13,50:- Påsen innehåller 30% salt, resten kryddor, surhetsreglerande medel (E296) och klumpförebyggande medel (E552). Detta i en påse från en av de större producenterna. Påsen är en i högen av alla de som finns i butikerna.

Gör din egen grillkrydda och marinad själv! Ingredienser har du säkert hemma i köket.