Jag har tidigare lagt ut, i mitt tycke, receptet på de godaste pepparkakorna jag smakat. Pepparkakorna betitlas "Skurna mandelpepparkakor". Det finns många olika varianter av recept på  pepparkakorna. Det bästa är Leif Mannerströms, tycker vi här hemma.

Enkla att baka, till och med jag har bakat pepparkakorna ett par gånger.

Nu så här i slutet av november månad visste jag redan att min fru skulle baka den första satsen av mandelpepparkakorna. Det blir minst en gång till i år då de är försvinnande goda.

Brukar du baka eller inte baka "vanliga" pepparkakor tycker jag absolut att du ska ägna lite tid till mandelpepparkakorna. Du kommer inte att bli besviken av resultatet! När bakningen är klar tror jag du tänker:

- Det här var enkelt, roligt och gott.

Här kommer receptet i repris:

MANNERSTRÖMS SKURNA MANDELPEPPARKAKOR
3 1/4 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 1/2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
3 dl skållad mandel
1,1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
 Häll farinsocker, sirap, smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.
Hacka mandeln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Lägg den att vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i ca 30 min.
Forma degen till fyra rullar och linda in i smörpapper. Ställ kallt ett par timmar, eller gärna över natten.
Värm ugnen till 175°. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv och lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna i omgångar i mitten av ugnen i 7–8 min. Låt svalna på plåten. Förvara i burk med tättslutande lock.

Riktigt gôtt !