När jag växte upp var det inte ovanligt att familjen köpte en grispart eller en halv gris. Det var mer en regel än ett undantag. En grispart dvs. en ¼ gris, antingen fram- eller bakdel var vanligast innan frysen gjorde sitt intåg i hemmet. Innan frysens tid var det konservering som gällde. Grisparten styckades på köksbordet och styckningsdetaljerna konserverades sedan i den egna konserveringsapparaten. Ett stort och mödosamt projekt i hushållet.

När den första frysen inhandlades blev arbetet bra mycket enklare och med lätthet kunde köttet läggas i plastpåsar och frysas in. Det blev vanligare med en ½ gris som oftast inhandlades finstyckad.

Genom de stora inköpen av griskött var det oftast just griskött som serverades i form av stekt fläsk, hemgjord korv och leverpastej, fläskkotletter, färsrätter, stekar och mycket annat som kan tillagas av en gris. Om jag minns rätt var det inte så vanligt att nötkött serverades. Undantaget var nog kalops. Två troliga skäl till det var priset på nötkött och att frysen var fylld med griskött eller att konserveringsburkar fyllde hyllorna i källaren.

Såg för ett tag sedan i en charkbutik att man saluförde halva grisar, styckade efter eget önskemål, färsen mald tillsammans med nötkött. Inte för att det är aktuellt för vår del att köpa en halv gris men priset var mycket rimligt 38,90 kr/kg.

Traditionen med att ofta tillaga en stek av något slag på en söndag är en sak min fru och jag håller vid liv. Om du inte redan tillagat en stek av fläskkött kommer här ett tips:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Sondagsstek/

Trevlig avslutning på veckan!