För några dagar skrev jag om potatis och att jag även hade en anekdot på lager när det gäller morötter. Den kommer i detta inlägg.

Lyckås morotslåda

Bestämde mig för att göra en morotslåda. Givetvis kan man äta morotslådan ”helt singel” enligt receptet. Jag blandade ner tärnad bacon och stekta färska champinjoner i min låda. Det är självklart valfritt.

Receptet har jag hämtat från grannskapet, Lyckås gård, en av Sveriges största odlare av morötter. Förmodligen den största morotsodlaren i vårt land.

Recept på morotslåda från Lyckås hemsida:

 http://www.nyskordade-morotter.se/info/index.php/recept?showall=&start=16

Det är inte nödvändigt att laga egen risgrynsgröt, enligt receptet. Ska det gå lite fortare fungerar färdigköpt risgrynsgröt.

Nu är det även så att Lyckås säljer morötter säckvis för 30kr/säck som innehåller 20kg eller så kan man köpa ett en hel släpkärra full för 35 öre/kg. Det kallas för fodermorötter.

Jag vill hävda att morötterna till större delen består av rotfrukten som är fullständigt ätbara för oss människor. Jag inbillar mig att mathandlarna inte vill ha morötterna som säljs säckvis bara för att de ser roliga ut i sin form, alla är inte raka eller så är de annorlunda än de vi möter på exempelvis ICA.

Nu till anekdoten från Straumen i Inderöys kommun, Norge:

Min son har en hyresvärd som har hästar. När han, Anton, varit och köpt utfordringsmorötter till hästarna stannade han på hemvägen för att handla i en butik. Anton parkerade på matköpets parkering med sin bil och släpkärra, fylld av morötter TILL HÄSTARNA. När han kom ut från affären fanns det människor runt släpkärran som ville köpa morötter. Har uppfattat det som att dessa trodde att Anton var morotshandlare. Folk runt släpkärran hade förmodligen en annan syn på morötter än matkedjorna.

Visst är det sjukt att inte alla morötter är godkända om de är friska. Själklart ska även djuren ha sitt,  både tama och vilda.