Min erfarenhet när det gäller lutfiskpudding är att den vanligen serveras någon gång under juletid. Puddingen tillagas då av överbliven risgrynsgröt och lutfisk.

Men varför vänta till jul? Nu när lutfiskens dag passerats med råge finns det åter lutfisk i butiksdiskarna. Tycker du om lutfisk och även risgrynsgröt ska du absolut prova på att göra en pudding av det här slaget.

Hemma hos oss är det alltid min fru som står för tillagningen av både lutfisken och gröten. Spelar ingen roll hur de båda rätterna ska serveras. Det har blivit så av tradition eller kanske av ohejdad vana.

Lutfiskpudding

  • Lika delar risgrynsgröt och tillagad lutfisk, finfördela fisken. Risgrynsgröt utan socker!
  • Ett par uppvispade ägg
  • Blanda samman de tre ingredienserna
  • Smaksätt med svartpeppar
  • Häll upp i en smord ugnsform
  • Grädda i ugnen, 200 grader, ca 1 timma
"Lutfisk är en rätt till vilken få torde ställa sig likgiltiga - antingen älskar eller avskyr man den."
Ur boken MATENS HISTORIA FRÅN A TILL Ö