Om

 

Morgan Wagerfors heter jag, bor i Bäckaskog utanför Kristianstad tillsammans med min fru. Uppvuxen med en tradition där allt lagades och bakades från grunden. Här tror jag att mitt intresse för mat och matlagning skapades. En tradition som jag tycker är nog så viktig att föra vidare. Vill dela med mig av det jag lagar i min vardag och den erfarenhet jag har. Vill tillägga att jag är självlärd amatör som bara tycker om att stå i köket och försöka laga god mat.

Det här är ingen receptblogg utan tanken från min sida är att väcka tankar och idéer. Själv lagar jag sällan mat efter specifika recept, tittar på recept och jag gillar att improvisera lite och använda det vi har hemma. Jag tänker så här:

- Den mat jag lagar kanske kan inspirera när man kört fast och ska göra sin matlista eller då det gäller att komma på något nu, precis nu.Kanske kan jag vara en hjälpande hand. Kanske. Dessutom vill jag gärna bidra med andra praktiska tips som kan vara bra att ha med sig i köket. Därmed inte sagt att mina tips är de bästa.

Jag fördrar att laga mat på ett enkelt sätt. Vissa rätter kan ha väldigt fina namn och lite omständiga recept, förenklar gärna dessa för att göra det lite enklare så att vi vanliga matlagare inte drar oss för att laga maten med de vackra namnen. Men resultatet ska vara detsamma, med samma råvaror.

Eftersom jag för det mesta lagar mat till ett litet hushåll utgår jag oftast från två vuxna då jag skriver mina blogginlägg. Tänk på det när du själv kanske lagar några av mina rätter! 

Har du ett större hushåll är det bara att öka på med ingredienserna. Ibland anger jag exempelvis att "det här är för fyra portioner" eller så skriver jag enbart vilka ingredienser som ingår, då får du tänka till lite själv och helt enkelt komma fram till hur mycket av varje råvara som ska användas.

När det gäller råvaror kan jag bara hålla med om att bra råvaror gör matlagningen enklare och smaken på tallriken blir magnifik.

När jag beskriver hur man tillagar en rätt då är det på ett sätt som jag tycker är bra. Det betyder inte att mitt sätt är det helt riktiga eller det allra bästa. Jag är öppen för att lära mig nytt. Oftast kan jag då fråga en kock eller få tips i TV-rutan av de som kan matlagningens ädla konst.

När det gäller kött, oavsett om det är nöt, gris, lamm eller fågel utgår jag oftast från svenska produkter.

Vill även föra till torgs åsikter jag har om mat och annat som har att göra med matlagning, matvaror och en hel del annat.

Anledningen till att jag inte skriver recept i någon större omfattning är att flera miljoner recept redan finns på nätet, och det tycker jag självklart är bra. Ibland kommer jag att länka till recept eller beskriva lite om vad som ska användas till en viss maträtt. Jag tycker att det finns så många matbloggar som jag mer ser som receptsamlingar än bloggar. Givetvis är det upp till var och en att forma sin egen blogg.

Det finns en sak jag gärna skulle vilja lära mig och det är att lägga upp maten på ett intressant sätt, ett sätt som lockar smaklökarna. Den saken kommer nog vad det lider. Får hålla ögonen på min kockson, han kan det med bravur. Han kan till och med steka blodpudding och lägga upp det på en tallrik så att jag blir sugen. Viktigast är dock att maten är god. Personer som kan mat brukar som bekant säga att vi även äter med ögat. För mig är det en utmaning! En stor utmaning!

Håll gärna koll på de länkar jag publicerar. Oftast receptsidor.

All mat jag publicerar här har jag lagat om jag inte skriver något annat. 

Till sist. Lycka till i köket. Önskar att jag kan inspirera till minst en middag.

Det ska vara roligt och enkelt att laga mat! Mat ska smaka ....smaka och vara gott!


Presentation
Kontaktformulär

Lutfiskens dag - 30 oktober

Idag är det lutfiskens dag! Självklart är det lutfisk på middagsbordet. Därför kommer det idag ett blogginlägg i repris, om lutfisk.

Om du inte lutar fisken själv, vilket jag inte tror är så vanligt, då är det bara att tillaga lutfisken enligt förpackningen. Micro fungerar alldeles utmärkt.

Min fru invigde mig i lutfiskens heliga rike. Hon lärde mig hur lutfisk ska serveras för att det ska vara en delikatess.

Lutfisken ska tillagas enligt ovan. Sedan handlar det om såsen, det ska vara skånsk senapssås tillagad på det ursprungliga sättet. Grunden är en vitsås, till detta ska tillsättas mald senap. Det finns inga genvägar när det gäller senapen.

Så här gör min fru för att få en äkta skånsk senapssås:

Vitsås eller béchamelsås, om det låter bättre, är en bra början till det hela. Konsistens på såsen väljer du själv.

Senapssåsens huvudsak är mald senap. Min fru gör så här:

Häller i en påse bruna senapsfrön i en rostfri bunke, storlek 5 liter, tillsätter lite vatten, lägger i en senapskula i bunken, typ gammal kanonkula. Sedan är det bara att sätta bunken mellan knäna och rytmiskt rulla kulan i bunken med senapsfrön.

När fröna är riktigt krossade och det börjar sticka i ögonen, då är det klart. Denna malning tillsätts sedan i såsen.

Nu är det bara att njuta när allt ligger på tallriken.  Så äkta och gott. Du kan gärna servera kokta ärtor till denna rätt och knaprig bacon är inte heller fel.

Om du söker en senapskula, kolla på loppis!  Har du en sådan får du riktigt god senap till såsen.

2020-10-30:

  • Låt den färdigköpta lutfisken ligga och dra i vatten några timmar om den ska vara lite fastare.
På lutfiskens dag 30 oktober 2020 var fisken lika god som vanligt:

Att inte äta lutfisk på lutfiskens dag, om denna ädla fisk höjs till skyarna , då är det på gränsen till straffbart. Säger som den legendariska hockeyprofilen, Per Ledin:

" Då är råttet mågat"

2Mogges mat2020-10-30 20:33

Finns förmodligen där ni brukar köpa fisk. Både hos fiskhandlsren och i nätbutiken.

Svara
1Barbro2020-10-30 19:44

Vi missade denna högtidsdag i år - så blir det i coronatider när man inte går i affärer utan handlar på nätet! Om jag får tag på lutfisk ska detta genast åtgärdas.

Svara

Skriv en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: