Om du inte lutar fisken själv, vilket jag inte tror är så vanligt, då är det bara att tillaga lutfisken enligt förpackningen. Micro fungerar alldeles utmärkt.

Min fru invigde mig i lutfiskens heliga rike. Hon lärde mig hur lutfisk ska serveras för att det ska vara en delikatess.

Lutfisken ska tillagas enligt ovan. Sedan handlar det om såsen, det ska vara skånsk senapssås tillagad på det ursprungliga sättet. Grunden är en vitsås, till detta ska tillsättas mald senap. Det finns inga genvägar när det gäller senapen.

Så här gör min fru för att få en äkta skånsk senapssås:

Vitsås eller béchamelsås, om det låter bättre, är en bra början till det hela. Konsistens på såsen väljer du själv.

Senapssåsens huvudsak är mald senap. Min fru gör så här:

Häller i en påse bruna senapsfrön i en rostfri bunke, storlek 5 liter, tillsätter lite vatten, lägger i en senapskula i bunken, typ gammal kanonkula. Sedan är det bara att sätta bunken mellan knäna och rytmiskt rulla kulan i bunken med senapsfrön.

När fröna är riktigt krossade och det börjar sticka i ögonen, då är det klart. Denna malning tillsätts sedan i såsen.

Nu är det bara att njuta när allt ligger på tallriken.  Så äkta och gott. Du kan gärna servera kokta ärtor till denna rätt och knaprig bacon är inte heller fel.

Om du söker en senapskula, kolla på loppis!  Har du en sådan får du riktigt god senap till såsen.