Jag har fått för mig att fransk löksoppa tillagas med silverlök. Då den franska löksoppan står på menyn använder jag därför silverlök. Den är inte så aggressiv i smaken utan istället lite snällare i sin smak.

Nu har jag ett litet, litet lager med både rödlök och gul lök. Har förvarat det under vintern. Lagret är på upphällningen och det är dags att göra sig av med de sista lökarna så att de inte går till spillo nu när knipplöken gjort sitt intrång i köket. Då passar en löksoppa bra:

Löken

  • Använd en kastrull som du brukar laga soppa i
  • Skala och skiva 2 ganska stora gula lökar, 2 lika stora rödlökar och 2 vitlöksklyftor så tunt du kan. Använd gärna en mandolin, då går det lite snabbare. Jag skivade även ett par schalottenlökar 
  • Bryn löken i smör ca 5 minuter, blanda ner ett par matskedar brunt farinsocker när du bryner. Det ger både lite karamelliserad lök och lök som är lite snällare mot magen. Löken ska bara fräsas mjuk utan att ta färg
  • Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och tillsätt 1 liter vatten, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk japansk soja
  • Krydda med 1 msk torkad timjan och vitpeppar efter smak. Säger som jag brukar, salt behövs inte det finns i buljongtärningarna
  • Låt soppan småkoka 15 minuter
Bröd 
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Dela 1 fralla i 4 skivor. Går bra med annat vitt bröd
  • In ugnen 15 minuter för att torka brödet
Gratinering av löksoppan
  • Vrid upp ugnsvärmen till 275 grader samtidigt som du tar ut brödet
  • Häll soppan i en lämpligt stor ugnsform
  • Lägg brödskivorna över soppan
  • Täck sedan med mycket riven smakrik ost
  • Gratinera i ugnen tills du har en härlig yta
Så här kan du också göra löksoppa. Det måste inte vara äkta franska löksoppa i tallrikarna.

Har du tillgång till många lökar kan det vara klokt att koka en stor sats med soppa. Inte fel med löksoppa i matlådan.