Löksoppa med sex sorters lök rekommenderar jag för alla som tycker om löksoppa. En smakrik soppa blir det. Dra dig inte för löksoppa. Tror någon gör det för att magen kanske blir i olag, om man säger så. En bra metod för att motverka detta är att låta löken karamelliseras i brunt farinsocker när den steks. Det behöver inte vara massor med socker, det räcker med att pudra farinsockret över löken.


Löksoppa som lätt räcker till fyra personer

  • Använd gärna någon form av gryta som går att ställa in i ugnen. Jag använde en gjutjärnsgryta
  • Skala och skiva 3 ganska stora gula lökar, 1 stor rödlök, 1 silverlök, 5 cm purjolök, 2 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor. Använd gärna en mandolin, då går det lite snabbare
  • Bryn löken i smör ca 5 minuter, blanda ner ett par matskedar brunt farinsocker när du bryner. Löken ska bara fräsas mjuk utan att ta färg
  • Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och tillsätt 12 dl vatten, 1 tsk sherryvinäger och 1 msk japansk soja
  • Krydda med 1 msk torkad timjan och vitpeppar efter smak. Säger som jag brukar skriva, salt behövs inte det finns i buljongtärningarna
  • Låt soppan småkoka 15 minuter
Bröd ska bli som ett lock på soppan
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Dela 1 fralla i 4 skivor. Går bra med annat vitt bröd. Jag hade några korvbröd som det var dags att göra sig av med
  • In ugnen 15 minuter för att torka brödet
Gratinerinera i ugnen
  • Vrid upp ugnsvärmen till 275 grader samtidigt som du tar ut brödet
  • Lägg brödskivorna över soppan som du har i grytan som tål att användas i ugn
  • Täck sedan med mycket riven smakrik ost
  • Gratinera i ugnen tills du har en härlig yta
Den klassiska franska löksoppan bygger på silverlök, smaksatt med vitlök och lite konjak. Ovanstående soppa går heller inte av för hackor.