Linsgryta kan vara gott som omväxling. Smakrikt, kalorisnålt, proteinrikt och även gott om kolhydrater. Det odlas inte speciellt  mycket linser i Sverige men några få lantbrukare provar på det.

När jag tittar på vegetariska recept verkar linser vara populärt. De som tillreder linser får i första hand nöja sig med odlade linser från medelhavsområdet, även jag.

Linsgryta till fyra

  • Hacka 1 bit  purjolök och 2 vitlöksklyftor
  • Fräs löken i en lämplig gryta
  • Krydda på med 1 tsk gurkmeja, 2 tsk sambal oelek, 1 tsk koriander
  • Tillsätt en flaska av Muttis passerade tomater på flaska. Har du några färska tomater kan du även hacka dem och låta dessa gå med i grytan. Späd med 2 dl vatten 
  • Rör ned 3 dl linser
  • Salta och peppra
  • Låt sjuda minst 10 minuter eller tills du känner att linserna har bra konsistens
  • Under tiden kan du steka delade färska champinjoner i ett stekjärn tillsammans med skivad korv. I mitt fall blev det Ugglarps tjocka grillkorv. Blanda ner champinjoner och korv i stekgrytan innan servering
Servera gärna grytan tillsammans med en klick fettfri grekisk yoghurt på varje tallrik.