Att tillaga en egen smet till leverpastej fungerar inte precis som någon aptitretare. Hemgjord leverpastej på en smörgås med färsk gurka eller inlagd gurka är däremot en riktig aptitretare.

Du har säkert en matberedare hemma och den är det viktigaste redskapet för att göra leverpastej.

Det här behövs

  • 500 g färsk lever. Du kan väja lever från nöt, kalv, gris, lamm eller kyckling. Jag valde lammlever. Fördelen med kycklinglever är att du slipper dela den i bitar. Jag tror inte att lever från olika djur smakar olika. Mitt val föll på lammlever eftersom det var vad som fanns att tillgå.
  • 200 g späck eller lika mycket tärnad bacon. Jag valde späck
  • 1 grovhackad stekt lök
  • 5 ansjovisfiléer
  • 3 ägg
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 3 kryddmått svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 dl glögg (inte nödvändigt)
Tillagning
  • Koka upp vatten i en gryta
  • Skölj levern, skär bort så du bara har ren lever, dela den i mindre bitar.
  • Dela även späcket, om du använder det
  • När vattnet kokat upp, dra det åt sidan och lägg i lever och späck eller tärnat bacon
  • Låt det stå och dra 7-8 minuter
  • Häll av vattnet
  • Sätt ugnen på 175 grader, ställ en långpanna på nedersta falsen och fyll den till hälften med vatten
  • Kör alla ingredienser i matberedaren
  • Smörj formar som du tycker är lämpliga. En pastej i en liten form kan vara en fin julklapp till någon som gillar hemlagat.
  • Fyll formarna med pastejsmeten
  • Ställ in på långpannan
  • Täck över med ett ark folie
  • Efter 1 timma kan du ta bort folien och grädda vidare ca 30 minuter
  • Det är bra om du har en termometer och kollar så att pastejen har en mittemperatur på 70 grader
Låt pastejen svalna och gör en god leverpastejmacka!