Lasagne - något av det godaste jag vet
Det finns olika sätt att göra en lasagne. Jag gör så här:
· Använder inte färska lasagneplattor. Tycker inte det ger något extra. Konstrar aldrig till det med att göra egna pasta.
· Helst vill jag ha plattor tillverkade i Italien. Oftast är de bästa av udda märken, för oss i Sverige. Det går att hitta sådana på Lidl eller Willys. Nu är jag inte så ofta i dessa butiker, är jag där så köper jag på mig lite. Annars är ICAs plattor inte alls dumma (från Italien). Det gröna paketet. Barilla avskyr jag. Lite slippriga och sega, blir inte i min smak. Känns som att få något halvlagat i munnen.
·
Köttfärssåsen. Brukar bryna köttfärsen
tillsammans med lök, vitlök och gärna stjälkselleri (om vi har det hemma) kryddar med svartpeppar och Örtsalt Toscana.
· Häller i krossade tomater av god kvalité. Gärna Mutti. Inte krossade tomater med stor del färgämnen, du vet det där röda som inte går att tvätta bort från matlådan. Häll gärna i en liten liten skvätt Sriracha (mycket stark chilisås) i köttfärssåsen.
· En grönsaksbuljongtärning i köttfärssåsen är aldrig fel.
·
Sedan får detta puttra i allt från två timmar
till fem timmar. Ju längre, ju bättre. 10 timmar är inte fel!
·
Om du är småbarnsförälder gör köttfärssåsen när
barnen somnat. Låt den puttra när du tittar på Netflix och stäng av spisen när
du går och lägger dig. Låt köttfärssåsen stå kvar på plattan. Om du vill så kan
du köra upp plattan på max när du borstar tänderna. Slå sedan av den till läge 0 när du ska lägga sig. Du har en stor del av morgondagens middag. Du behöver inte ens värma på den nästa dag. Samma sak kan du göra köttfärssås på. Så klart får du då värma den nästa dag.
· När man lagar lasagne ska man ju ha béchamelsås med ost. Det har inte jag! Utesluter osten helt och gör en tjockare vitsås som jag pepprar och saltar. Varför ska man ha extra fett om man inte är LCHF:are?
· Häller en del av såsen i formen så att den täcker botten. På med ett lager plattor som täcker formens botten. Sedan häller jag större delen av den vita såsen i köttfärssåsen, rör om ordentligt. Sedan lägger jag ut detta i varje lager av lasagneplattorna.
· Tryck gärna till lite så att alla plattor täcks av köttfärssåsen som är blandad med vitsåsen, den tjocka.
· Avslutar med en lämplig mängd riven ost på det översta lagret.
· Sedan in i ugnen på den temp och tid som förpackningen visar.
· Låt lasagnen vila omkring 10 minuter innan du serverar.
En iItalienska matlagare skulle kanske inte slå klackarna i taket och inte ens prova att göra som jag. Skulle kanske bli som Lady och Lufsen, i Kalle Anka på julafton:
- - Sacramento, jag giva dig på moppo!
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Träredskap
Nästa inlägg: Korvmåndag som alternativ till vegomåndag
Jag köper oftast ICAS färdiga lasagne plattor tycker dom är goda och gör en vanlig bechamelsås utan ost !
Béchamelsås med ost blir väl en ostsås! Jag gör alltid den vanliga béchamelsåsen till lasagne. Recept på Farmors mat. Håller med om att det inte behövs ost både i och på lasagne!