Lammkött är ett riktigt gott kött. Mina två favoriter är lammytterfilé och lammrostbiff. Även lammstek som är skivad är med på topplistan.

Lammytterfilé med rostade grönsaker, rotfrukter och ädelostsås tycker jag är en riktig festmåltid som inte kräver så mycket jobb.

Rotfrukter - Grönsaker

 • Gott är te.x blandade ugnsbakade rotfrukter som potatis, morot , sedan är det inte heller fel att lägga till lite pumpa, paprika och brysselkål
 • Blanda delade rotfrukter och grönsaker med olja och flingsalt
 • In i ugnen på 200 grader och laga allt så det blir mjukt
Lammytterfilé
 • Blanda ihop olja, riven vitlök, rosmarin, timjan svartpeppar, salt och rödvinsvinäger. Har du tillgång till Granatäpplesirap tycker jag du ska prova att byta ut vinägern mot det.
 • Vänd köttet i blandningen. Under tiden du fixar till rotfrukter och grönsaker kan du låta köttet ligga i marinaden.
 • Bryn köttet runt om i en stekpanna i smör. Jag hade turen att få med mig en bit oxfett från vår charkhandlare så jag smorde en het stekpanna med det istället för smör. Prova gärna att göra så om du får tag på en fettbit.
 • Ett bekvämt sätt att laga klart ytterfilén är att lägga den ovanpå rotfruktslådan. Gör inte det samtidigt som rotfrukterna åker in ugnen.Tänk lite på tiden hur mycket som behövs för rotfrukterna. Lammytterfilén är klar efter ca 15 minuter om du vill ha den medium, 60 grader. Kolla med termometer
 • Linda in den klara filén i folie eller bakplåtspapper, låt vila 10 minuter
Ädelostsås
 • Koka upp grädde
 • Dra såskastrullen från plattan och smula ner ädelost
 • Om du tänker göra fyra portioner sås kan det vara lämpligt med 3 dl grädde och 100 g ädelost
Dags att servera. Skiva köttet i bitar. Tänk på att skära köttet mot fibrerna, annars kan det lätt bli segt. Gäller allt kött ! Även kyckling. Servera köttet med rotfrukterna och ädelostsåsen.

Nu är det bara att hugga in!


Bilden visar en fettbit från ett nötdjur. Ger extra smak när det används som stekfett. Gnid gärna runt fettbiten med en stekpincett i stekpannan. Det blev smakskillnad, även om jag gärna steker i smör. Med nötfett går det väldigt fort. Att bryna ytterfilé räcker med 15-20 sekunder/sida. Fettet blir rejält hett. Den lilla fettbiten, på bilden, räcker som fett i en stekpanna till många middagar.

Eftersom jag är en förespråkare för att stoppa alla former av matsvinn så har jag funnit en sak jag kommer att fortsätta med - Nötfett! Jag är övertygad om att det på slakterier och charkbutiker runt om i landet kastas 1000-tals kilo med med fett som är användbart, både på restauranger och i hemmaköken.
Min uppmaning till dig som konsument och matlagare är att fråga efter nötfett i din butik. Ha inställningen att bara betala en spottstyver för det.

Steker hellre i närproducerat nötfett än i kokosfett från en annan breddgrad! 

För mig är det inte en utopi att försöka äta någorlunda närproducerat.