En lammstek i ugn med benet kvar är en riktig delikatess. Köttet blir saftigt och fint. Det går lite fortare att laga en lammstek med ben, benet leder värmen in i steken.

När du lagar till en lammstek är en köttermometer ett gyllene redskap. Det är som en tombola att gissa sig till när steken är klar.

Lite om innertemperaturer: 60-70 grader, rosa. 70-80 grader välstekt. 65 grader i den tjockaste delen av köttet tycker jag kan vara ett bra riktmärke.

Ett av många sätt att tillaga lammstek med ben: Skär grönsaker i mindre bitar och fyll botten på en ugnsform. Du kan använda gul lök, purjolök, krossade vitlöksklyftor, morötter, stjälkselleri, timjan.

Pensla steken runt om med ett mycket tunt lager hoisinsås eller någon blandning som du själv gör med t.ex. japansk soja, lite olja och en klick tomatpuré. Salta och peppra steken och sprid över rosmarin.  Till sist, tillsätt ett par dl vatten i formen. Tillaga i ugnen på 175 grader tills du har den köttemperatur du föredrar. Låt steken vila en kvart innan du hugger in på köttet.

Gott till lammsteken kan vara potatisgratäng och fräscha grönsaker. En tunn sås smaksatt med vinbärsgelé som du öser över köttet på tallriken är gott.

Tror inte du blir besviken!