Det känns som att det för tillfället är lite ont om svenskt kött från lamm. Kan också vara så att den leverantör som min kötthandlare får sitt lammkött ifrån har ont om just den varan. Jag hade lite tur och kunde inhandla två fina lammrostbiffar. Därför blir det lammrostbiff med potatiskaka.

Den här rätten kan med fördel serveras antingen varm eller kall.

Lammrostbiff

  • Värm ugnen till 120 grader
  • Salta rostbiffarna
  • Bryn köttet i ett stekjärn, använd smör och olja
  • Peppra
  • Lägg rostbiffarna i en ugnsform
  • Diska inte ur stekjärnet! Ställ åt sidan
  • Tillaga i ugnen, 57 grader innertemperatur på köttet rekommenderar jag
  • Eftersom min tanke är att servera köttet kallt låter jag det svalna ordentligt innan det skivas. Låt det ligga kvar i formen och lägg exempelvis en liten skärbräda över 
Potatiskaka
  • Ugnsvärme 200 grader
  • 1/2 kg potatis, skivad i tunna skivor
  • 2,5 dl crème fraiche, smaksätt med riven vitlök och torkad timjan
  • Varva potatis och crème fraiche i en smord ugnsform. Sista lagret bör vara crème fraiche
  • Grädda i ugnen
Skysås
  • Nu kommer stekjärnet till nytta igen
  • Klicka i lite smör, värm på tillsammans med det som finns kvar i stekjärnet sedan tidigare. Häll gärna i vätskan som är kvar i ugnsformen
  • Tillsätt lite rött vin och koncentrerad fond av något slag
  • Ringla såsen över det skivade köttet
Om du provar, hoppas jag att det smakar!