Lammrostbiff är ett fantastiskt mört och fint kött. Kanske kan just den köttbiten utnämnas till den största delikatessen i en jämn kamp med ytterfilén och innerfilén. Topp tre skulle man kunna kalla det. Men allt kött från lamm är riktigt fint kött.

Köttbiten kan serveras antingen varm eller kall och då gärna skuren i tunna skivor.

Innan stekning kan du göra ett par grova snitt i lammrostbiffen/biffarna, då ser du också lättare åt vilket håll köttfibrerna löper. Kryddningen tränger även in i köttet via snitten. Köper du köttet över disk kan du be handlaren göra det, förhoppningsvis är du då på den säkra sidan.

En lammrostbiff passar bra att servera med potatiskaka, potatisgratäng eller en grönsakspuré. Till den här rostbiffen har jag valt potatiskaka.

Lammrostbiff

  • Torka av lammrostbiffen och låt den bli rumstempererad
  • Salta köttet. Peppra med svartpeppar om du föredrar att göra det innan tillagning
  • Bryn rostbiffen i ett stekjärn med smör
  • Sänk värmen rejält på plattan, låt den gå ner i temperatur. Sätt ett lock över stekjärnet. Vi har plattor med 9 lägen, jag eftersteker på läge 2
  • Låt köttet eftersteka tills det har en temperatur strax under eller strax över 60 grader
  • Vila rostbiffen/biffarna 10 minuter om du ska servera det varmt.
  • Skiva köttet, skär mot köttfibrerna
Potatiskaka
  • Starta upp ugnen, värm till 200 grader
  • Skiva 1/2 kg potatis med en mandolin
  • Rör ut 2,5 dl creme fraiche med 1 hackad vitlöksklyfta, lite timjan, salt och svartpeppar
  • Smörj en ugnsform
  • Varva potatis och creme fraicheblandningen. Överst ska det var ett lager av blandningen. Har du en form som är 20x20 cm är det lagom med 3 lager potatis
  • Grädda i ugnen 30 - 40 minuter. Känn med en sticka så att potatisen mjuknat
Sallad och dressing
  • Sprid ut lite soltorkade tomater i en ugnsform
  • Dela färska tomater och lägg dessa med snittytan mot de soltorkade tomaterna
  • Ringla olivolja över tomaterna eller använd oljan om de soltorkade tomaterna är inlagda i olja
  • Tillaga i ugnen på 175 grader tills tomaterna är mjuka
  • Mixa tomaterna tillsammans med kapris, salt och svartpeppar. Tycker du dressingen blir för tjock tillsätts lite mer olivolja. Jag föredrar en krämigare dressing, då behövs ingen sås till rostbiffen och potatiskakan
  • Blanda dressingen med rucola och hackad spetspaprika                                                           
  • Runda gärna av veckan med lammrostbiff - tror inte du kommer att ångra dig!