Lammrostbiff är en väldigt mör köttbit. Jag äter den gärna grillad över kolglöd. Nu är grillen på vinterförvaring så det blir tillagning i stekjärn och ugn.

En lammrostbiff serverad med ugnsbakad delikatesspotatis och ädelostsås smakar alltid gott. 

Jag brukar välja den här vägen vid tillagning:

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Skölj delikatesspotatisen och vänd den i olja, salt och torkade örter. Örter efter egen smak. Långpanna eller ugnsform passar bra att använda till potatisen
  • Tillaga potatisen i ugnen ca 20 minuter, sänk värmen till 125 grader och låt potatisformen stå kvar, glänta gärna lite på ugnsluckan så värmen sjunker lite fortare
  • Under potatisens första 20 min i ugnen hinner du bryna rostbiffen i ett stekjärn. Salta ordentligt innan stekningen

  • Blanda en marinad av olja, rött vin, svartpeppar, torkad timjan, rosmarin och basilika. Riv ner någon vitlöksklyfta. Smaka dig fram med marinaden. Om du gör en marinad till fyra lammrostbiffar kan du ha 0,5 dl rött vin och 2 msk olivolja som grund
  • Lägg över rostbiffarna i en ugnsform
  • Pensla de brynta lammrostbiffarna med marinaden eller häll den över
  • Tillaga i ugnen på 125 grader under tiden som potatisen lagas klart, räkna med 20-25 min
  • Rosa kött 55-60 grader, medium 60-67 grader, välstekt 67-70 grader. Använd termometer. Tänk på temperaturen stiger några grader när du tar ut den från ugnen för att vila övertäckt i minst 5 min
  • Skiva rostbiffen, mot köttets fibrer
  • Då rostbiffen vilar kan du göra en enkel ädelostsås
  • Koka upp grädde
  • Smula ner ädelost och låt den smälta i grädden
Dags att servera en smaklig måltid!