Lammracks är en kotlettrad med långa ben. Antingen kan tillagningen göras där racksen är delade eller i ett stycke. Vilket sätt du än fastnar för så blir det väldigt mört och smakrikt.

I det här fallet tillagar jag kotlettraden hel i ugnen.

  • Putsa köttet om det behövs
  • Blanda ihop en grillolja som räcker till en kotlettrad. Gott och blandat:
  • Örtsalt, 1 tsk
  • Svartpeppar, 1/2 tsk
  • Färsk rosmarin, blad från en kvist. Stöt gärna rosmarin i mortel. Spara bladen från ytterligare en kvist rosmarin
  • Torkad timjan, 1/2 tsk. Färsk stött timjan tillsammans med rosmarin är inte det minsta fel
  • Vitlök, 1 stor klyfta
  • Färsk ingefära, stor som en tumme
  • Olja, 1,5 msk
  • Hoisinsås, 3 msk
  • Blanda samman alla ingredienser. Vitlök och ingefära bör rivas medelgrovt.
  • Värm ugnen till 225 grader
  • Pensla hela köttstycket, låt stå tills ugnen blivit varm. Sprid sedan över bladen från 1 rosmarinkvist
  • Tillaga i ugnen, ca 25 minuter. Håll koll med termometer. Rare 56-58 grader. Medium 58-62 grader. Well done 65-70 grader
  • Låt köttet vila 10-15 minuter inlindat i folie tills du delar det i portionsbitar
  • Ugnsrostade tomater, gärna romatica  på kvist, är ett gott tillbehör till köttet. Bara att blanda lite olivolja och balsamvinäger och hälla över tomaterna och tillaga i ugnen 15-20 minuter. Går bra att göra samtidigt med köttet eller under tiden köttet vilar

Jag gillar rostade rotfrukter eller potatisgratäng till lammkött. Det är bara att välja. Du kanske fastnar för något helt annat. Med en potatisgratäng kan du hoppa över att tillaga sås.