Lammracks är ett riktigt mört lammkött. Skulle köttet skäras helt rent från benen och fettet blir det en ytterfilé.

Om du ska tillaga lammracks kan du, om du vill skära köttet och steka racksen styckvis i en stekpanna någon minut på varje sida i en stekpanna med kryddor och sedan servera.

Andra goda alternativ att bryna hela köttstycket och laga det klart i ugnen eller att dela det så att du tillagar det i större portionsbitar. Ytterligare ett alternativ är att bryna dem styckvis väldigt hastigt i en stekpanna och sedan gå vidare med en god tillagning i ugnen.

Det här tycker jag du ska prova

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Börja med att göra en pestoliknande blandning av:
  • Solroskärnor
  • Persilja
  • Skald vitlöksklyfta
  • Chiliflakes
  • Olivolja
  • Citronsaft
  • Bryn varje rack runt om i en stekpanna väldigt snabbt med smör/olja
  • Tillsätt mortlad rosmarin och riven vitlök i stekpannan under tiden du bryner köttet
  • Ta upp köttet ur stekpannan och gnid in varje racks med blandningen du mixat
  • Spara stekskyn i pannan!
  • Lägg lammracksen i en smord ugnsform eller på bakplåt, tillaga i mitten av ugnen
  • Rosarött kött 58 grader, genomstekt 65 grader, räkna med 20 minuter i ugnen
  • Låt köttet vila 10 minuter i folie innan det serveras
Sötpotatispuré
  • Skala sötpotatis och dela i mindre bitar, kock dem mjuka tillsammans med salt
  • Mixa den kokta potatisen tillsammans med riven vitlök och smör. Smaka av med örtsalt
Steksky till köttet
  • Nu kommer den sparade stekskyn väl till pass
  • Värm upp stekskyn med en klick smör
  • Häll på lite grädde
  • Tillsätt grönsaksbuljongtärning och lite kinesisk soja
  • Låt småkoka några minuter
  • Om du tycker det behövs kan du reda av skyn med lite maizena utrört i vatten
Fräs gärna lite färska spenatblad och färsk rödkål med svartpeppar och servera tillsammans med kött, sky och sötpotatismos.

Det tar lite tid att göra den här rätten. Man varje minut betalar sig. Kanske inte en maträtt att slänga ihop en vanlig "jobbedag".

Fin helgmat!