Jag tycker att kött från lamm är otroligt gott. Smak för det har jag fått på senare år. Tror det beror på att vi funnit en butik som har väldigt fint närproducerat svenskt lammkött till plånboksvänliga priser. Det mesta lammköttet i butikerna är vanligen till största delen importerat. Enbart 35 % av lammkött som saluförs kommer från Sverige.

Lammkotletter ger fin smak med hjälp från benet och blandade kryddor. Väldigt gott tillsammans med rotfrukter tillagade i ugnen.

Lammkotletter med rotfrukter

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Skala och dela potatis, morot, palsternacka och kålrot. Sprid ut i en ugnsform
  • Färska rosmarinblad, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk senapsfrön, 1 tsk koriander, 2 tsk grovkornigt havssalt och 1 tsk hel svartpeppar. Stöt kryddorna i en mortel även om vissa redan är malda.
  • Gnid in häften av kryddorna i lammkotletterna. I mitt fall två kotletter
  • Blanda rotfrukterna med olja, lite pressad citronsaft och resten av kryddorna
  • In i ugnen ca 35 minuter
  • När det börjar närma sig att grönsakerna varit inne i ugnen 35 minuter kan du steka på lammkotletterna någon minut på varje sida
  • Lägg lammkotletterna ovanpå rotfrukterna och laga klart i ugnen. Tid? Allt beroende på hur du vill ha dem. Rare/Blodig 56-58 grader, medium 58-62 grader, welldone/genomstekta 65-70 grader
  • Servera tillsammans med naturell grekisk yoghurt och grönsaker.
Jag tycker att kött, typ filéer, ryggbiff, lammrostbiffar, clubstek, entrecote, oxkind, kotletter, t-benstek och liknande köttbitar, blir som bäst när de bryns i stekjärn och lagas klart i ugnen. Risken att få en bränd yta minimeras och det är även lättare att få rätt innertemperatur. Det är min erfarenhet. Att tillaga kött på en kolgrill är en helt annan historia som kräver sitt speciella sätt för att bli gott.

Prova att tillaga lamm av olika slag. Varför inte stek, rostbiff, kotletter, ytterfilé eller lammracks.