Ett tidigare blogginlägg har handlat om en fantastisk marinad som passar att använda till kött av olika slag. Du hittar marinaden här:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Marinad-for-not--lamm-och-flaskkott/ 

Första gången jag rörde ihop marinaden var för ett antal år sedan och då var det till just lammkotletter, och på den vägen är det.

Lammkotletterna tillagas i ugnsform där kotletterna badar i marinaden. Det är inga konstigheter.

  • Ugnen på 175 grader
  • Rör ihop marinaden
  • Lägg lammkotletterna i en ugnsform
  • Häll över marinaden
  • Tillaga i ugnen 40 - 45 minuter
Marinaden kan användas som sås till kotletterna, sila den helst först.

Mycket marinad på tallriken tillsammans med kotletter och potatismos är mumma. Mos och marinad eller sås är en höjdare.

Att lamm i allmänhet skulle smaka kofta är en myt. Förr var det kanske så om gamla pälsfår hamnade på middagsbordet. Gamla får kan lukta fränt vid tillagning orsakat av ett ämne, vilket det nu är, som finns i äldre fårs muskler. Är det slarv vid slakten och köttet kommer i kontakt med ullen sägs det att det kan ge en bismak. Detta har jag fått berättat av en tidigare arbetskollega som på fritiden ägnade sig åt får och lamm. Hans knep för en bra kötthantering var att flå ett lamm med ena handen och hålla den andra bakom ryggen för att inte kött och ull skulle komma i kontakt. Undrar hur det gick till?! Jag har själv flått djur efter jakt och det vill jag lova, det går inte med en hand, kanske om man är väldig professionell.