Lammkotletter är i regel inte så stora. Ett par kotletter per person brukar vara ganska lagom. Blomkål tycker jag passar bra till kotletterna. Antingen som puré eller ugnsbakad.


Till lammkotletterna väljer jag att ugnsbaka blomkål skuren i skivor. Väljer även ugnen för att laga klart köttet.

Ugnsbakad blomkål
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Ansa och skär ett blomkålshuvud i ganska tjocka skivor
  • Placera skivorna i en ugnsform, ta även med det som fallit bort från skivorna
  • Ringla olja över blomkålen
  • Krydda med torkade örter och salt
  • Riv över ost
Eftersom blomkålen ska tillagas i ugnen tillsammans med lammkotletterna och kålen kräver lite längre tid är det lämpligt att blomkålen börjar bakas i ugnen 10 minuter innan kotletterna gör entré.

Lammkotletter
  • Snitta kotletterna i kanten så att de behåller formen istället för att bukta sig
  • Klyfta en gul lök och grovhacka två vitlöksklyftor. Skala ett äpple och klyfta det. Skiva även en skalad morot.
  • Stek lammkotletterna ett par minuter på varje sida. Använd helst ett stekjärn som är ugnsfast. Lägg undan köttet på en tallrik.
  • Stek lök, morot och äpple så att det får lite färg
  • Häll ett par deciliter vatten i stekjärnet och tillsätt en grönsaksbuljongtärning
  • Lägg tillbaka lammkotletterna i stekjärnet och sprid färsk rosmarin över
  • Ställ in i ugnen där blomkålen redan tagit plats
  • Tillaga köttet i 10-12 minuter i ugnen
Idén till hur lammkotletterna kan tillagas har jag hämtat från lammrecept.se

Smaklig måltid!