Lammkotletter - förslag:

Köpte ett par riktigt fina lammkotletter med ben. Vad göra med dessa? Det är populärt att tillaga kycklingdelar i ugn tillsammans med olika rotfrukter som rostas samtidigt som köttet tillagas. På samma sätt kan du göra med annat lämpligt kött. Och så fick det bli med lammkotletterna.

Lammkotletter: Skrapa försiktigt rent köttet från ev. rester av märg eller fett, om du fått kotletterna nysågade. Salta och peppra med svartpeppar på båda sidor.

Marinad: Blanda olja, riven vitlök, valfritt örtsalt, svartpeppar, torkad rosmarin och dragon.

Rotfrukter och grönsaker: Små potatisar eller delade större potatisar, paprika, broccoli, blomkål och lite sojabönor. Vilka rotfrukter och grönsaker som används kan varieras i oändlighet. Lägg ner allt i en ugnssäker form, tänk på att lammkotletterna också ska få plats. Häll på lite av marinaden och blanda runt.

Lammkotletter i formen: Placera dessa i formen tillsammans med rotfrukter/grönsaker. Häll resten av marinaden över kotletterna, häll lite på varje sida och sprid ut marinaden över lammköttet. Finns det fett på kotletterna, skär inte bort detta innan tillagningen. Varför? Jo det ger lite extra smak och fett till stekningen. Ska du inte servera lammkotletterna vid en bjudning eller så, då skär du bort det då maten ligger på tallriken. Skär bort fettet om du serverar lammet på en liten fest eller så. Det uppskattas säkert av gästerna. Sedan är det bara att njuta. Och gästerna kommer att njuta och lovorda rätten. Vissa blir livrädda när de ser fett!

Ugnstemperatur och tid: 225 grader och ca 30 minuter. Vill du ha kotletterna medium är 60 grader en lämplig temp när det gäller lammkotletternas innertemp.

Kall sås: Jag tycker att en vitlökssås är gott till lammkött. Blanda creme fraiche med riven vitlök och lite hackad persilja. Kan det vara enklare