Lammkotletter är väldigt gott att grilla. För min del får grillningen vänta ett tag till men inte lammkotletterna. Brynta kotletter som lagas klara i ugnen är inte det sämsta, det sitter fint året om. Istället för potatis eller någon form av puré väljer jag den här gången svartkål med vitlök och marinerade Kidneybönor.

Marinerade Kidneybönor

  • Bra att börja med bönorna så kan de gotta till sig under tiden resten tillagas
  • 1 pkt färdigkokta bönor som sköljts ordentligt
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk chiliolja
  • 1,5 msk sherryvinäger
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • Grovkornigt havssalt och svartpeppar
  • Rör ihop marinaden, häll över kidneybönorna och blanda...blanda...blanda

Svartkål
  • Rosta 1 dl pumpakärnor i ett torrt stekjärn
  • Hacka en liten gul lök och en vitlöksklyfta
  • Skölj kålen, repa av bladen och dela dem med dina händer. Händerna är matlagarens bästa redskap
  • Fräs några minuter i ett lämpligt kärl med smör och olja
  • Tillsätt 2 dl grädde, 1 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Vill du inte ha grädde och vatten då är mjölk ett alternativ
  • Låt sjuda tills buljongtärningen smält
  • Blanda ner 1 dl riven gruyereost eller parmesan. Fritt val, så klart
Lammkotletter
  • Blanda ihop torkad timjan,umamikrydda, en nypa salt, pressad vitlök. Gnid in blandningen i kotletterna och låt stå 30 min
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Bryn kotletterna i stekjärn med smör, 2-3 minuter på varje sida
  • Laga klart i ugnen, runt 5 min
Marinerade bönor och svartkål kan serveras till de flesta kötträtter. Det måste inte vara lammkotletter. Behöver inte heller vara kidneybönor, finns så många andra goda bönor. Går även utmärkt att byta svartkål mot grönkål.