Lamminnerfilé är garanterat det möraste lammköttet. En liten rackare till köttbit, i runda tal ca 150g när den putsats.

Som jag förstått det skärs innerfilén ut från lammsadeln. I princip styckas två inner- och två ytterfiléer från sadeln.

Tillagning av innerfilén går fort, köttet ska nästan bara ner i stekjärnet och vända.

Stekning av filé

  • Börja med att rumstemperera köttet, torka av det och salta. Låt det dra in ordentligt
  • Stek i smör blandat med rapsolja, bara en kort stund på varje sida, dryga minuten
  • Ta upp köttet ur stekjärnet, peppra med svartpeppar. Låt vila i folie ca 10 minuter
  • Skär upp filén i bitar eller servera den hel
Dressing i mortel
  •  Färsk rosmarin, oregano och timjan. Har du inte färska örter går det utmärkt att använda torkade
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk vinäger
  • Fling- eller havssalt
  • Några vitpepparkorn
Mortla allt till en ordentlig dressing. Skeda dressingen över lamminnerfilén när den är på tallriken

Blomkålspuré
  • Dela ett blomkålshuvud i mindre bitar och koka det mjukt i saltat vatten, ca 5 minuter
  • Häll av vattnet och ånga av
  • Gör en puré av blomkålen tillsammans med smör och grädde. Använd gärna en stavmixer.
  • Smaka av med vitpeppar
Pressgurka är gott som tillbehör. Den här gången är det snackgurka. Lika gott med slanggurka. Lite lättstekt sparris är inte heller så dumt.

En god helgmiddag, tycker jag!