Med några skivor lammstek kan det lagas olika rätter. Vanligen tillagar jag dem på samma vis som lammkotletter. Det går också utmärkt att skära ner de tjocka lammskivorna till bitar som passar i en gryta.

Lammgryta

  • 2 skivor lammstek med ben, ca 650 gram
  • Morot
  • Palsternacka
  • Potatis av fast sort
  • Rotselleri
Smaksättning
  • 1 msk sumak
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • 1 torkad limefrukt
  • 1 skivad gul lök
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 msk grovt havssalt
  • Lammbuljong eller vatten och buljongtärning
  • Skär ner lammkotletterna i mindre bitar, spara benen, dela potatis och rotfrukter
  • Använd en mortel och krossa sumak, rosmarin, vitlök, svartpeppar och havssalt riktigt ordentligt. Ta gärna i en skvätt olja. 
  • Fräs köttbitarna och den gula löken
  • Tillsätt potatis och rotfrukter, fräs en stund
  • Häll på lammbuljong så att det knappt täcker. Går även bra med buljongtärning och vatten
  • Blanda ner det du har i morteln
  • Låt benen från köttskivorna åka ner i grytan. Ta bort benen när grytan är klar
  • En torkad lime får koka med för att ge extra syra. Glöm inte att göra hål i limen med ett par stick från en gaffel. Plocka bort limen när grytan sjudit klart
  • Låt grytan sjuda under lock tills köttet känns mört och potatis samt rotfrukter blivit mjuka
Det finns mycket som går att tillaga med lamm!