Trots att lammkött är ett mycket fint kött konsumerar vi väldigt lite av det i Sverige. En sammanställning av svensk köttkonsumtion visar att endast 2 % av vår konsumtion utgörs av lamm. Väldigt lite kan jag tycka med tanke på att svenskt lammkött är ett fantastiskt gott kött.

Om du inte brukar tillaga lammkött men har funderingar på det, vill jag föreslå att prova lammfärsbiffar.

Med 500 g lammfärs kan du göra så här:

Mosa en normalstor potatis, riv 2 vitlöksklyftor, smula fetaost ca 1 dl, knäck 2 ägg, salt, peppar, grovkrossad kryddpeppar och timjan. Hur mycket kryddor som ska användas är en smaksak.

Blanda ihop detta och tillsätt sedan lammfärsen och blanda till en jämn smet. Sedan är det bara att forma biffar och steka.

Som sås föreslår jag Tzatziki:

Riven slangurka blandas med grekisk yoghurt, riven vitlök, salt och peppar. Jag rekommenderar med varm hand yoghurt från Larsa. Finns i de flesta större matbutiker.

Potatisförslag:

Tunt skivad potatis som tillagas i ugnen tillsammans med lite olja och flingsalt.

Ät gärna mer lammkött!