Hemlagade burgare kan som bekant göras av olika färser. Det är  dessutom inte ovanligt med vegoburgare. Allt är en smaksak eller en principsak, när det gäller att avstå kött. Tror det finns burgare för alla smakriktningar. Gillar man pannbiff med lök då gillas säkert hamburgare också.

Riktigt goda helgburgare
  • Lammfärs
  • En skiva hamburgerbröd/burgare, stek gärna på den lite för att få det frasigt
  • Sötpotatispommes
  • Saltgurka
  • Comsmoplitan- eller romansallad
  • Inlagd paprika
  • Dressing
  • Skulle du ha en burk inlagd pumpa hemma passar det också fint som tillbehör
Burgaren
  • 500 g lammfärs
  • 4 msk tomatpesto eller basilikapesto
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk mortald torkad timjan
  • Salt och svartpeppar
  • Ett par matskedar HP-sauce
  • 1 äggula
Blanda färsen med övriga ingredienser. Forma till burgare och stek några minuter på varje sida.

Sötpotatis

  • Skala sötpotatis och skär i stavar
  • Lägg potatisstavarna i en bunke med vatten i ca 60 minuter, för att dra ut stärkelsen. Skölj stavarna i vatten
  • Torka sedan i en kökshandduk
  • För att därefter få potatisstavarna lite torrare är ett sätt att lägg dem i en plastpåse med någon matsked potatismjöl och skaka om
  • Tillagas enklast i ugnen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla lite olja över potatisen och blanda med händerna.
  • Med ugnen på 210 grader, varmluft, tar det 20 - 30 minuter att tillaga
  • När potatisen är klar är det dags att sprida flingsalt över
Dressing
  • Grekisk- eller turkisk yoghurt och majonnäs, 50/50
  • Hackad gurka
  • Riven vitlök efter egen smak
  • Någon matsked ketchup
  • Några droppar worcestershiresås
  • Blanda ihop ordentligt


 Prova på att göra burgare med olika sorters färser. Prova också att kombinera olika kryddor från kryddhyllan. Smaka dig också fram med egna dressingar. Det är fritt fram. Möjligheterna är outtömliga.

En liten tanke: Har du en hamburgerpress? Jag har det, min åsikt är att det är en fullkomligt onödig pryl, även om min kostade under hundringen. Bara namnet säger att den är onödig. Burgare tycker jag inte ska pressas! Använder du prylen så blir dina burgare väldigt kompakta när du pressar luften ur färsen. Skippa hamburgerpressen. Lätt att vara efterklok, provar jag inte så lär jag mig inte så mycket.

Trevlig helg!