Lammytterfilé är ett kött som aldrig blir tjatigt för mig. Det är bara så gott! Rätt styckat och putsat är lammytterfilén en bit rent kött som är saftigt och gott, det smälter i munnen. Dessutom är det enkelt att tillaga och kräver egentligen bara att ha koll på temperaturen för att få köttet att bli som du själv vill ha det. Perfekt att grilla eller att tillaga i ugnen.

För att få den perfekta innertemperaturen på köttet är följande några enkla riktmärken:

  • Rare/Blodig 56 grader
  • Medium 60 grader
  • Well done/Genomstekt 70 grader
För mig är 58 grader något som jag håller mig till, då faller det mig i smaken.

Tillagning på grill
  • Rumstempererat kött
  • Pensla ett mycket tunt lager rapsolja runtom på köttet
  • Salta och peppra filéerna
  • Grilla köttet ett par minuter på varje sida
  • När du vänder köttet sprid torkade örter på den sida som ligger uppåt. Ger mycket smak om du har persilja, gräslök, koriander och körvel. Jag brukar använda mig av något som heter "Grytblandning". Här kan du se vad det är:  https://www.nassim.se/shop/product/torkad-grytblandning-30x150g?tm=&sm=kryddor/torkade-orter 
  • Vila köttet ca 10 minuter inlindat i folie
Tillagning i ugn
  • Rumstempererat kött
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Bryn köttet i stekjärn för att få fin färg
  • Salta och peppra köttet
  • Sprid ut "Grytblandning" på ovansidan
  • Laga klart i ugnen, tar ungefär 20 minuter
  • Låt köttet vila ca 10 minuter innan det serveras
En lammytterfilé kräver en god sås
  • 3 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad fond av något slag
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk röd eller svart vinbärsgelé
  • Koka upp och låt det sjuda en stund tills såsen tjocknar lite
En puré med potatis och morötter är ett av många alternativ som passar bra till lammytterfilé
  • Skala potatis och morötter, dela i mindre bitar och koka i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga av
  • Värm någon deciliter grädde med smält smör
  • Mosa sönder potatis och morötter
  • Blanda i grädde och smör och rör om till en slät puré
  • Smaka av med vitpeppar och örtsalt
Nu är det bara att hugga in!