Funderar du på att tillaga lamm i påsk? Då har jag ett förslag, inhandla skivad lammstek. Det ska vara skivor i samma tjocklek som fläskkotletter brukar ha. 

Har inte din butik skivad lammstek kan du säkert skiva steken själv. Någon köttsåg kanske inte ingår i din köksredskap. Men en bågfil kanske finns bland verktygen. Byt till ett nytt blad, såga och skär så får du fina skivor. Skrapa av märgen från varje kotlett med en kniv. Det blir gärna lite märg på köttet när du sågar i benet.

Får du ett fint ben över när du är klar tycker jag det är på sin plats att laga en egen fond som du kan ha mycket glädje av i kommande matlagningen. Frys in i en iskubslåda.

Första gången jag tillagade lammkött så var det just skivad lammstek. Håller fast vid att den här lammrätten är en av de godaste. Kanske för att köttet tillagas i en inte så vanlig marinad. Den innehåller faktiskt bryggkaffepulver och en rejäl dos strösocker plus en hel del annan god smaksättning.

Jag vågar lova att både köttet och marinaden faller de flesta i smaken, både vuxna och barn. Vid något tillfälle tidigare har jag publicerat rätten här på min blogg. Gör det igen då den passar bra till påsken.

Marinad till fyra grova skivor av lammstek
  • 1 dl vatten
  • 1 msk bryggkaffepulver
  • 1 dl chilisås eller tomatketchup
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
  • 2 kryddmått svartpeppar
  • Blanda ihop alla ingredienser till en marinad
Skivad lammstek
  • Lägg köttet i en ugnsform 
  • Häll marinaden över köttet
  • Tillaga på 175 grader, ungefär 40 minuter
  • Ös gärna köttet flera gånger under tillagningen eller vänd det efter halva tiden
Gott med potatismos eller en potatisgratäng till köttet. Serveras potatismos är det läckert att gröpa ett litet hål i moset, när det är på tallriken, och fylla det med marinad.

Glad påsk!