När det ligger fint styckat lammkött i charkdisken har jag lite svårt att välja något annat. Fick en liten lektion i charkbutiken om lammkött. Ett äldre par frågade:

- Hur kommer det sig att ni alltid har så fint lammkött?

Ägaren förklarade kortfattat att det finns tre sorters kött av lamm. Dilamm, lamm och får. För butikens del väljer man alltid de två förstnämnda. Då tittar man också på kött, fett och hur stora benen är. Eftersom man själva väljer ut slaktkropparna kan det ibland vara lite si och så med tillgången.

Att butiken i fråga sedan håller ett väldigt mycket lägre pris på sitt butiksstyckade kött än vad det kostar att köpa vakuumpackat och många gånger importerat lammkött i en livsmedelsbutik ser jag bara som en fördel för mig som konsument.

Lammstek är något det går att tillaga mer än en stek i ugnen av. Otroligt gott om man kan köpa det i skivor, typ kotletter, och tillaga i en marinad.

En marinad du verkligen ska prova är den här:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Marinad-for-not--lamm-och-flaskkott/ 

Skulle du tänka dig att tillaga skivor av lammstek med marinaden är det bara att:

  • Värma ugnen till 175 grader
  • Blanda ihop marinaden
  • Lägga köttskivorna i en ugnsform
  • Hälla över marinaden
  • Laga klart i ugnen, ungefär 45 minuter
Jag vill varmt rekommendera att servera potatismos till den här maträtten. Gott med potatismos till lammköttet, gjord av King Edward, smör, gräddmjölk, äggula, vitpeppar och örtsalt.