Jag fick en förpackning röd peppar i ett paket. Något jag aldrig provat att krydda med tidigare. Röd peppar ska inte förväxlas med rosépeppar. Det är två helt olika saker. Röd peppar saluförs ibland som en exklusiv peppar från Kambodja. Läste en jämförelse när det gäller svartpeppar kontra röd peppar. Den gjorde gällande att det är som att dricka ett finare vin eller billigare vin. Där röd peppar hamnar på den exklusivare skalan. Jo, jag tackar!

Har man nu som jag fått en förpackning röd peppar i handen ska den naturligtvis provas. Kryddexperter säger så här om röd peppar:

  • Den älskas av kockar och gourmeter över hela världen
  • Den är en av de mest exklusiva kryddorna i världen
  • Den lämpar sig för nästan all matlagning
  • Den ger en frisk eftersmak av citrus
  • Använd ungefär 50 % jämfört med andra pepparsorter
Som sagt jag fick en förpackning röd peppar och nu ska den användas till kycklingfilé.
  • Stek kycklingfilé som du brukar, antingen bröst- eller lårfilé. Dela den i munsbitar
  • Lägg kycklingen åt sidan
  • Blanda ihop dijonsenap, lite japansk soja och grädde. Blanda så att det passar dina smaklökar. Inte för lite och inte för mycket
  • Stöt röd peppar i en mortel
  • Häll ner gräddblandningen stekpannan med köttsaften som är kvar efter kycklingfilén. Använd en visp så att allt blandas ordentligt. Låt såsen sjuda
  • Smaksätt med den röda pepparn. Prova dig fram
  • Lägg ner kycklingbitarna i pannan tillsammans med exempelvis gröna ärtor och låt det koka upp
Kycklingfilé i pepparsås kan serveras med ris, pasta eller nudlar. Jag är förtjust i stekta nudlar och valde det.

Vad tycker jag om rödpeppar? Ska du handla röd peppar av god kvalité får du betala ungefär hundralappen för 50 g hela korn. Bra kryddor är i allmänhet ganska dyrt. Röd peppar ligger verkligen långt upp på listan. Röd peppar ger en riktigt fin och god smak. Jag kommer att värna om min förpackning och använda den när jag vill ha det lilla extra i någon kötträtt genom att krydda med röd peppar. Kryddexperterna har inte helt fel, även om de vill sälja in röd peppar.

Om du har röd peppar eller beredd att betala priset ska du absolut prova. Det ger en väldigt god smak. Du kan göra som jag, vara lite snål och använda den lite då och då, till speciella rätter.