En matglad indier dök upp på TV-skärmen en kväll. Blev inte förvånad att ett rejält storkok med currysås stod på värmekällan. Som bekant är det mycket curry i det indiska köket. Rejält kryddad mat som jag förstår det. 

I Indien betyder Curry egentligen kryddad sås. Av det drar jag slutsatsen att såsen inte ens behöver innehålla den gula curryn som vi normalt använder i matlagningen här hemma i Sverige.

Hur gör du din currysås?

Kanske som jag, fräser curry tillsammans med lök eller äpple. Därefter tillsätts övriga ingredienser. Enligt indiern på TV-skärmen är inte det att föredra. Han pekade med hela handen och förmanade att curryn ska tillsättas allra sist. Provade detta och i min smak var det ingen större skillnad. Kanske är det så att min curry inte är samma sak eller ens den curry vi inhandlar som när den används i Indien. Det var absolut inget fel på såsen. Smakade bra! Tycker man kan göra på det viset som passar bäst.

Kycklingfilé med currysås

  • Bryn kycklingfilé i stekjärn, salta och peppra
  • Laga klart i ugnen på 175 grader
  • Skiva kycklingfiléerna innan de hamnar på tallriken
  • Så var det såsen
  • Gör du en sås som ska räcka till fyra, börja med att fräsa en hackad gul lök så att den blir mjuk
  • Tillsätt 4 dl vatten och 2 buljongtärningar, 1 grönsak- och 1 kycklingbuljongtärning 
  • Koka upp och red av med 1,5 msk majsstärkelse utrört i vatten
  • Rör ned 1 msk curry i såsen. Lite persilja är inte heller fel. Helt i min smak
  • Salt kan du hoppa över, finns så det räcker i buljongtärningarna
Det kan vara bra att prova sig fram med andra sätt. Jag är säker på att den indiska kocken kan mer om curry än vad vi kan här hemma.

Inte för att jag varit i Indien och det finns inte heller med på listan över länder jag kommer att resa till. En allmän uppfattning som jag kan utläsa är att i Indien äts det nästan uteslutande vegetariskt. En sanning med modifikation skulle jag vilja påstå. I min vänkrets har jag resenärer som rest runt i Indien under mycket lång tid. Vännerna valde efter en kort period enbart vegetariskt. Varför? Magsjuka av indisk mat innehållande kött. Hur kul kan det vara att stå eller sitta på ett indiskt dass?

Dåliga råvaror och illa tillagat, med våra mått mätt! Mina icke vetenskapliga utforskningar ger vid handen att 80% av Indiens befolkning är Hinduer. Hör och häpna: 20% av Indiens befolkning är vegetarianer!! Ändå framhävs det att i Indien, där äter man vegetarisk mat.