Grytor är något som går att tillaga med det som finns hemma för tillfället. Det krävs bara att inventera i frys, kyl och skafferi och sedan tänka till en stund och använda ingredienserna som står till buds. Några regler finns inte för vad en gryta måste innehålla eller inte får innehålla.

En gryta med kycklingfilé går att göra så här:

  • Kycklingfilé, jag använde bröstfilé
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Bryn kycklingfilé salta och peppra
  • Laga klart i ugnen
  • Koka upp några deciliter höns- eller kycklingbuljong. Håll buljongen varm
  • Dela lök, paprika, portabello eller annan svamp, skiva stjälkselleri, strimla morot och stek i samma panna som du använde till kycklingfilén. Krydda gärna på grönsaker och svamp med en liten mängd torkad timjan
  • Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
  • Blanda ner tillsammans med grönsakerna
  • Pudra över några matskedar mjöl, blanda om ordentligt
  • Tillsätt den varma buljongen i omgångar tills du tycker grytan har en godkänd konsistens
  • Blanda till sist gärna ner ett par klickar smör i grytan. Jag kallar det för att göra såsen lite krämigare, andra säger att man ska "blanka av såsen"
Varför inte pasta till kycklingen?

Om stjälkselleri, som finns i denna gryta har det sagts:

" Selleri bidrager till att lifva matsmältningen, men misstänkes för att i någon mån ha upphetsande verkningar..."