Kycklingdelar är väldigt tacksamt oavsett om det ska lagas enklare mat till få eller många. Det är lättlagat och det finns bara en enda sak som kräver extra uppmärksamhet. Att kycklingdelarna verkligen är färdiglagade. Bättre lite längre tid i ugnen än för kort tid. Jag brukar alltid tillaga det minst fem minuter extra än vad som anges, om jag inte använder termometern.

Kycklingvingar är något som är gott om de tillagas med en het sås. En enda vinge innehåller inte speciellt mycket kött så det krävs ett antal om inte något annat serveras. Mycket bra på en buffé. Kan ätas både varma och kalla.

Vi är olika när det gäller hur kryddstark mat ska smaka. Då en marinad rörs ihop är det enklaste att prova sig fram för att få den perfekta kryddsmaken. Innehållet i en marinad som kycklingvingar ska vändas i före tillagningen tycker jag bör innehålla:

  • Japansk soja
  • Rapsolja
  • Chilisås av ketchuptyp
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar. Ger stark smak
  • Srirachasås. Mycket stark chilisås
  • Nu gäller det att smaka sig fram till rätt styrka. Jag föreslår att blanda marinaden i ordning utifrån punkterna ovan. Då blir det enklare att smaka sig fram till rätt styrka. Vilken mängd av respektive ingrediens beror så klart på hur många kycklingvingar som ska vändas i marinaden.
Till 1 kg vingar brukar jag blanda:
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 dl chilisås
  • Resten utifrån vad som gillas smakmässigt
Tillagning
  • Värm ugnen till 175-200 grader
  • Vänd kycklingvingarna i marinaden
  • Lägg ut dem på en braspanna
  • In i ugnen tills vingarna känns klara, 30-35 minuter
Det går utmärkt att tillaga kycklingvingar med olika styrka i en och samma braspanna. Bara att hålla koll på var de olika smakerna ligger. En blandning av milda, medium och heta tillgodoser säkert alla smakriktningar.