När vi flyttade in i en bostad i Västsverige för några år sedan hittade vi en "veckomatsedel" i mappen med manualer för tvättmaskin, kyl, frys, osv. Den var inte gedigen och det fanns inga gastronomiska middagsförslag som kittlade smaklökarna. I all sin enkelhet bestod den av tre saker:

  • Fisk
  • Färs
  • Kyckling
Tre olika grundstommar med andra ord. Jag vet inte hur eller om den fungerade som en vägledning för att komponera middagarna för familjen. Hur det än var så kommer här ett förslag på kyckling.

Kycklingben
  • Smaksättning av kyckling kan göras på ett flertal sätt. Som grundstomme brukar jag använda olja, japansk soja, tomatpuré, salt och peppar. Det fina är att utifrån detta kan det tillföras smaker i form av chili, hoisinsås, chilisås, sweet chilisås, rökt paprikapulver, vitlök eller något helt annat. De egna favoritsmakerna är det som ska tillföras som rejäla smaksättare
  • Bara att röra ihop marinaden och vända kycklingbenen runt om och till sist tillaga i ugnen. Går utmärkt att låta kycklingen ligga och dra i den egengjorda marinaden. om du vill
Smörslungade rödbetor
  • Jag har gått över till att köpa färdigkokta rödbetor. Finns på de flesta grönsaksavdelningar till en billig kostnad
  • Smält smör i en kastrull
  • Dela rödbetorna i lämpliga bitar
  • Hacka färsk persilja
  • Finriv citronskal
  • Blanda rödbetor med smält smör, persilja och citronskal. Blanda ner kapris
Skivad ugnspotatis
  • Skiva potatis
  • Vänd runt i en bunke med olja
  • Lägg ut skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, sprid över grovkornigt havssalt eller flingsalt. Jag har slutat använda flingsalt. Grovkornigt havssalt tycker jag ger en godare sälta. Prova gärna genom att köpa ett paket grovkornigt havssalt i din butik
  • Tillaga potatisen i ugnen samtidigt med kycklingen. Vill du inte ha potatisskivorna knapriga kan du ställa in plåten när kycklingbenen varit inne knappa halva tiden
Sås
  • 2 dl grekisk fettfri yoghurt
  • 1 msk senap, gärna dijonsenap
  • 1 msk torkade örter
  • Lite salt och peppar
Mer än så behövs inte för en god middag med kycklingben!