Du får ganska mycket mat för pengarna om du väljer kycklingben eller kycklinglår från svensk kyckling. Nu måste inte kyckling från någon skandalomsusad leverantör väljas. Välj det du uppfattar som ett någorlunda bra alternativ eller det absolut bästa alternativet.

Tillsammans med ugnsbakat från växtriket får du en middag till många som är plånboksvänligt.

Kycklingben

  • Värm ugnen till 225 grader
  • Torka av kycklingbenen och lägg dem i en bunke som har ett tillhörande lock
  • Krydda med paprikapulver, timjan, svartpeppar och örtsalt
  • Sätt locket på bunken och skaka runt riktig ordentligt så att alla kycklingben får ta del av kryddorna
  • Lägg ut kycklingbenen på en ugnsplåt med höga kanter
Från växtriket
  • Potatis, morot, pumpa, palsternacka, rödlök och tomat. Skala det som behöver skalas
  • Lägg ut på samma plåt som kycklingen. Ringla över olja och salta rotfrukter och grönsaker med grovkornigt havssalt
  • Tillaga i ugnen ca 40 minuter
Sås
  • Matyoghurt
  • Dijonsenap
  • Curry
  • Salt
  • Peppar
  • Worcestershiresås*
  • Smaka av utifrån hur mycket yoghurt du har

Worcestershiresås är något jag fått smak på. Det är en smaksättare jag gärna använder. Kanske främst i och till kött. Jag tycker att den passar till mycket annat också, som i den här yoghurtsåsen. Underskatta inte Worcestershiresås! Prova dej fram. Lite fakta om såsen får du här, hämtad från Kunskapsboken:

*Worcestershiresås är en tunnflytande stark kryddsås, skapad i England men med influens från Indien. År 1835 bad Lord Sandy från Worcestershire (landskap i England) två kemister att återskapa den sås han tagit hem varuprov på från Indien. Vetenskaparna var föga framgångsrika, men lämnade sitt misslyckade alster i husets källare. Två år senare återkom gentlemännen och valde då att smaka av sitt tidigare misslyckande, varvid de till sin stora förvåning upptäckte att såsen mognat till den karaktär som den idag har. Originalet heter Lea & Perrins och består av vinäger, ättikssprit, melass, socker, salt, tamarindextrakt, ansjovis och andra smakämnen. Numera finns ett 100-tal likartade kopior. Såsen är Englands motsvarighet till Asiens soja och en relik av antikens fermenterade fisksåser.

Som vanligt - Sörj för  extra god hygien när du jobbar med kyckling!