Brukar du köpa krukorna med örter i din matbutik för att använda i matlagningen? Jag har ofta gjort det under vintern och tidig vår.

Under vintern händer det ofta att jag köper krukor med persilja, basilika, mynta och kanske något annat som exponeras på frukt- och grönsaksavdelningen i min stammisbutik. Men det som saluförs är, som jag ser det, engångsprodukter. Det finns ingen som helst återväxt.

Det finns ett bättre alternativ till att köpa dessa krukor, som numera inte ens har kruka i min butik.

I handelsträdgårdar eller liknande butiker börjar det, nu när vi snart har äkta vår, att dyka upp kryddväxter. Det tycker jag är värt att satsa på istället för det som säljs i matbutikerna.

Jag tycker att det är väl värt att satsa på handelsgårdarnas utbud. Du kan ha dom på köksbänken och plocka vad som behövs när du lagar mat. Det kommer nytt hela tiden.

När det plusgrader hela dygnet kan du placera växterna ute. Antingen direkt i jorden om du har en liten täppa eller på balkong alternativt uterum. Om du inte planterar växterna på täppan utan på annan plats är mitt förslag att plantera om i stora krukor med jord som du gödslar med valfritt lämpligt gödsel. Det finns väldigt små påsar med gödsel som är riktigt bra.

Under senhösten kan du plantera dina kryddväxter i lämpliga krukor för att ha på din köksbänk och repa av det du vill tillsätta i maten. Det funkar att dela växterna om de blivit väldigt stora.

Satsa på handelsträdgårdens växtalternativ!