En nötköttsgryta med mycket smak av chili är smaskens. Hur mycket smak av chili grytan ska ha är upp till matlagaren och de som ska äta grytan. Det är bara att välja stark, medium eller mild. Jag väljer gärna någonstans mellan stark och medium. Godast blir köttgrytan om en gjutjärnsgryta används vid tillagningen

Köttgryta med chili

  • 500 g fransyska skuren i grytbitar
  • Fräs grytbitarna i smör och olja. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan
  • Hacka 1 gul lök, 1 röd paprika, 1 röd chilifrukt, 1 stor morot och 1 vitlöksklyfta
  • Fräs i smör och olja
  • Blanda ner grytbitarna i fräset
  • Tillsätt vatten och 1 dl passerade tomater så att det täcker
  • Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Koka upp
  • Smaka av med den starka chilisåsen sriracha 
  • Låt grytan sjuda minst 2 timmar
  • Blanda i 1 1/2 grädde mot slutet
  • Servera grytan med havreris eller vanligt ris
Alla har vi väl någon gång stoppat in en bit färsk chilifrukt i munnen och därefter studsat runt för att det varit på tok för starkt. Att dricka ett glas vatten hjälper föga vid en sådan upplevelse. En tesked socker eller ett glas mjölk hjälper lite bättre.