Idag 23 augusti är det köttbullens dag. Inte för att jag tror att dagen firas på så många håll med pompa och ståt. Köttbullar har en given plats på de flesta svenska matbord flera gånger om året. Så just "köttbullens dag" går ganska omärkt förbi. Skulle jag tro.

Om jag inte räknat fel på en lista över sådant vi kan äta så finns det 31 olika speciella dagar i Sverige. Kanelbullens dag kan jag tänka mig är den som ligger i topp på listan. Inte för att jag firar någon av de 31 dagarna. Även moroten, pastan och kebaben har en egen dag. Det mest svenska av dessa tre får väl moroten anses vara eftersom vi i Sverige är självförsörjande på morötter.

Köttbullens dag lär ha instiftats av en socialdemokrat i samband med en invigning av en charkfabrik 2008.

Idag läste jag igenom en annons som dagligen är förekommande i Kristianstadsbladet över vad lunchrestaurangerna har på menyn. Av 21 matställen var det inte en enda som serverade köttbullar. Inget ont i det, visar kanske att de speciella högtidsdagarna inte intar någon större plats.

Köttbullar är gott och ska helst tillagas från grunden hemma i köket. Övertygad om att de egna köttbullarna är mer delikata än de 38 miljoner köttbullar som HKScan har kapacitet att tillverka varje vecka.

Ska du rulla egna köttbullar krävs ett bra recept. Jag har ett som jag tycker ger riktigt goda köttbullar. Jag här länkat till det flera gånger tidigare men publicerar det i sin helhet:

LILIAN MANNERSTRÖMS KÖTTBULLAR (4 portioner)

Ingredienser:
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk
(½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gul lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning

Så här gör du:

  1. Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.
  2. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.
  3. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  5. Forma runda små köttbullar ca 25 g st och stek gyllenbruna i smör.
Varför inte prova receptet redan imorgon?