Jag har i flera tidigare blogginlägg skrivit om hur fantastisk god Tore Wretmans korvrätt "Korv i ugn" är och att jag är uppväxt med den och att det är en av mina favoritmiddagar. Huruvida den svenska husmanskostens guru kallade rätten för "Korv i ugn" vet jag inte. Min mor och far, min syster och jag kallade den det i alla fall för det. Samtliga av oss åt den med förtjusning.

Såsom den egentligen ska tillagas kan du läsa via länken:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Korv-i-ugn---Korvmandag/

En enkel middag som kan förberedas där de lite äldre barnen kan laga den färdig för att serveras:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Det-har-kan-latt-bli-barnens-favorit/ 

Först som sist vill jag understryka att jag fortfarande föredrar originalet av "Korv i ugn". Men det hindrar mig inte att försöka variera den, lite. Om jag får säga det själv så är varianten inte så tokig. Varianten består av tillsatta kryddor av lite modernare snitt och riven ost, jämfört med svenskt 50 och 60-tal.

En variant av Tore Wretmans fantastiska rätt:

  • Skiva potatis grovt och förkoka med grovt havssalt. Ånga av och låt svalna en stund
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skiva din favoritkorv, ganska grovt
  • Blanda ihop konserverade krossade tomater med chilisås, srirachasås, riven vitlök, örtsalt, svartpeppar och grädde. Mängden sås varieras utifrån hur mycket potatis och falukorv som används.Vad det gäller kryddning är det dina smaklökar som sätter ribban. Min ribba ligger ganska långt upp
  • Smörj en ugnsfast form
  • Varva med potatis och falukorv. Börja med potatis och avsluta med korv
  • Häll såsen över korv och potatis
  • Avsluta med att riva över en smakrik ost. Jag rev cheddarost
  • Grädda i ugnen tills översta av korven fått lite färg
Även om Tore Wretman lämnat jordelivet och är pappa till ursprungsrätten hoppas jag att inte han hade misstyckt att hans rätt varierats en aning. Som sagt, Wretmans rätt är favoriten. Men det är aldrig fel att försöka variera en aning.