Korv i ugn är en rätt som komponerats av Sveriges kanske förnämsta kock, Tore Wretman Utifrån vad jag läst var han en man som satt den svenska husmanskosten på agendan. Jag är uppvuxen med den här rätten. En favorit när jag var barn. Jag älskar den fortfarande. Recept kan du hitta hos min syster: https://nassenbarbro.blogspot.com/search/label/korv

Personligen skivar jag potatisen och förkoker den. Det blir lika gott. Sedan går det fortare i ugnen.

Denna korvrätt intar plats nummer 1 för en korvmåndag.

Kortfattat om Tore Wretman:

Tore Wretman har satt den svenska husmanskosten på kartan

Han har försökt lära oss laga mat i hemmet

Han var en restaurangman

Han var med och skapade Svenska Gastronomiska Akademin

Leta gärna efter recept från Tore Wretman, riktigt bra recept på husmanskost.

Nu är det på det viset att det är några som frågat mig om:

- Varför just korvmåndag?

Jag vet inte dugg om denna benämning finns i den svenska matlagningskonsten. För mig är det så här:

En svärson till min fru, Erik heter han, instiftade denna tradition och begrepp för mig. Av förklarliga skäl var han ofta ensam med sina söner på måndagar. Frun, Ulrika, var upptagen med annat på måndagskvällarna och var inte hemma. Som jag förstått det är inte korv en favorit för frun i huset. Erik och sönerna älskar korv! Därför fick det bli korv i olika skepnader på måndagar. Kopierade detta koncept. Jag tycker att man kan ha måndagen till just korv. Då vet jag vad jag ska laga på måndagarna. Jag kan liksom inte komma undan konceptet utan att bli en svikare.

Ni som läser det här ska veta att Erik inte bara kan laga goda korvrätter. Han är även en jäkel på att marinera fläskfilé i lemoncurd .

När du och din familj, Erik, flyttar hem till Sverige igen kommer jag att bjuda in dig till att göra egen korv. Jag köper fjälster (tarmar) och gör smet av kött så ska vi göra världens godaste egentillverkade korvar tillsammans. Lite pilsner får vi också ha. Jag fixar detta, om du vill.

Fler vuxna män är välkomna att delta. Fler händer gör bättre korv. Det är ingen barnlek att stoppa korv. När jag bara bjuder in män ska ingen ta illa upp. Det är ungefär som dammiddag eller herrmiddag. I detta fall – många meter fjälster – många kilo korvsmet – många goda pilsner. Inte för mycket – jag vill inte att några fingrar ska hamna i korvkvarnen.