Fisk är perfekt att tillaga i ugn! Gäller dock att ha koll på hur länge fisken står inne i ugnen. Bäst är förstås att ta tempen med en termometer så att inte fisken ifråga blir en torr historia. 48 – 52 grader tycker jag är en lagom innertemperatur för medelstora filéer.

Är det färsk kolja på menyn vill jag rekommendera ett säkert kort:

Små fina delikatesspotatisar som tillagas i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Under tiden blandar du olja, vitlök, örter, det går bra med torkade eller blandning av färska och torkade, limeskal och limesaft. Har du rimmat fisken i saltlag innan då behövs inget extra salt, om inte får du salta filéerna ”efter behag”.

Skär fisken i lämpliga bitar, lägg ner dessa i formen där potatisen redan ligger. Skeda kryddoljan över fisk och potatis. Sänk tempen på ugnen till 150 grader, håll gärna ugnsluckan öppen en stund så sjunker graderna lite fortare. Har du ingen termometer så räkna med att köra fisk och potatis 10 – 15 minuter. Allt beroende på hur tjocka filébitarna är.

Som tillbehör till fisken och potatisen: Marinerade räkor och en enkel sallad samt lite fin grekisk yoghurt.

Marinerade räkor finns det en uppsjö av recept på. Nu fick det bli denna marinad:

Olja, svartpeppar, salt, kinesisk soja, sweet chilisås och stark chilipasta. När du vänt ner de skalade räkorna i marinaden kan det hela få dra 30 minuter eller mer.

En säker måltid, tycker jag.